Когато през 2017 г. „Харман Груп“ взимат решение да закрият мощностите си за дизайн и разработка на AKG във Виена, група бивши инженери и управленски фигури в компанията основават нова компания. За 22 месеца те създават Austrian Audio, наемайки площи, където да се помещават дейностите по проучване и разработка – включително и една от иконичните анехогенни камери на AKG. Екипът проектира и разработва осем нови продукта, които бяха представени по-рано тази година на музикалното изложение във Франкфурт.

Продуктите от каталога на фирмата включва Aurora – нова тестова и измерителна платформа, два модела студийни слушалки както и два микрофона с голяма диафрагма, помощен софтуер и аксесоари към тях.

В сърцето и на двата микрофона е разположена новата капсула с двойна диафрагма, която разработват от компанията – CKR12. Капсулата се изработва изцяло на ръка в завода във Виена от екип с десетилетия опит зад гърба си. Както подсказва и името ѝ, капсулата е препратка към легендарната разработка от AKG CK12 но с преработен дизайн и очакващи патент пръстени, които вместо от месинг в новия дизайн са керамични – решение, което според производителя прави капсулата много по-надеждна и стабилна.

По-скъпият от двата микрофона, OC818 е с двойна диафрагма. Различните полярни характеристики, които тя предлага, могат да бъдат превключвани както посредством бутон върху тялото на микрофона, така и дистанционно – с помощта на петия продукт на Austrian – OCR8 – приемател/излъчвател, който може да бъде монтиран в задната част на микрофона. Това позволява подбора на полярната характеристика  да бъде осъществен в диапазон от 255 степени, вариращи от строго насочена „Фигура 8“ до “omnidirectional”. Софтуер прави възможно безжичното управление на микрофона – това е и шестият продукт на фирмата – PolarPilot и се разпространява като безплатно приложение за iOS и Android. Макар че управлението на полярността на микрофона става по цифров път, записаният сигнал не се конвертира и остава винаги аналогов.

Звукът, който регистрират всяка от диафрагми на OC818, има свой самостоятелен физически изход и може да бъде изведен на самостоятелен канал. Това прави възможно допълнителното коригиране на полярната характеристика на микрофона при обработката впоследствие. Софтуерът, който прави това възможно, е седмият продукт на Austrian Audio – PolarDesigner – VST/AU/AAX плъг-ин, който е безплатен и е Open Source.

Вторият микрофон на Austrian Audio, OC18, e кардиоид само с една диафрагма. И двата модела са налични поединично, както и в стерео двойки.